Leeftijden na de zondvloed

L
  1. Voor doordenkers

Vóór de zondvloed werden de mensen doorgaans zo’n 900 jaar oud. Na de vloed bereikt alleen Noach nog die leeftijd (Gen. 9 : 29; 950 jaar). Sem wordt 600 jaar, daarna is het meestal ruim 400: een halvering vergeleken met de ‘voortijd’. Na Eber (of Heber) komt er opeens nog een halvering. Wat zou dat ons te zeggen hebben?

We zijn de volgende overwegingen tegengekomen:

  1. Vroeger verwees men i.v.m. die dalende lijn wel naar Genesis 6 : 3 (lees voor het verband vs. 1-4). Maar de 120 jaar die daar genoemd wordt, vind je in de geslachtsregisters niet terug. Methusalem werd wel 969 jaar, Noach 950, Sem 600… En In Gen. 11 is er (behalve Abrams broer Haran) maar één man die nog geen 200 jaar werd (wie?). Tegenwoordig wordt die 120 jaar in Genesis 6 meestal uitgelegd als de periode vanaf dat besluit van de HERE: nog 120 jaar uitstel en de mogelijkheid om zich te bekeren tot de zondvloed zou komen. De reden voor dat besluit slaat dan ook niet op de leeftijden van de mensen na de vloed.

Je kunt ook te gemakkelijk conclusies trekken dus. We denken bijvoorbeeld aan wat Mozes in Psalm 90 : 10 zegt: “70, 80 jaar”. Maar slaat dat op de gemiddelde leeftijd van de mensen sindsdien? Of slaat het speciaal op Israël in de woestijn, waar iedereen die aan het begin 20 jaar of ouder was, zou sterven voor de intocht in Kanaän?

  1. In de ‘volkenlijst’ van Gen. 10 : 21-31 kom je voor een deel dezelfde namen tegen als in Genesis 11. Als je nu eens 10 : 25 naast 11 : 16-19 legt, zie je rond de tijd van de tweede halvering: ‘in zijn (Pelegs) dagen werd de aarde verdeeld’. Het woord ‘verdeeld’ is voor ons niet heel duidelijk, maar het zou kunnen slaan op wat er gebeurde na de torenbouw van Babel : door de spraakverwarring trokken de mensen in alle richtingen uit Babel weg. Al denken anderen bij ‘verdeeld’ aan het uiteendrijven van de continenten. (Maar natuurlijk kan dat ook nog tegelijkertijd gebeurd zijn). Misschien heeft de plotselinge overgang van leeftijden van ca. 400 naar ca. 200 jaar dus iets met Babel te maken gehad. Maar wat?

Intussen is het ‘waarom’ ook niet zomaar duidelijk. In een ‘ingezonden’ in het ND (13-09-18) herinnerde iemand i.v.m. Methusalem  aan de theorie, dat de levensduur korter werd “naarmate de mensen verder van de oorspronkelijke volmaaktheid (in het paradijs, HVB) verwijderd raakten”.  Maar als dit argument zou kloppen, zouden de leeftijden inmiddels al veel verder geslonken zijn.

Wij denken wel dat je alles bij elkaar wel moet denken aan een speciaal ingrijpen van de HERE. Bedenk: hoe langer jij als mens leeft, hoe langer de zonde, de invloed van de duivel, kan invreten in je leven, en hoe meer schade je daardoor kunt aanrichten bij jezelf en je naasten. Heel bijzonder, dat je zowel in het geval van de zondvloed als van Babel ingelicht worden over de gedachten van de HERE over de mensen die tegen Hem in opstand gekomen waren: in Genesis 6 : 3-7, 8 : 21-22 en in Genesis  11 : 6-7. De HERE wilde dat uitbrekende kwaad beteugelen, ook al wist Hij beter dan wie ook dat de zondige aard van de mensen daarmee nog geen steek veranderde. Maar het slangenzaad zou het uiteindelijk niet winnen. Door het kwaad in te perken hield God de weg naar behoud, naar de komst van Het Vrouwenzaad, de Here Jezus, open.

  1. Voor puzzelaars

Kende Abraham Noach? Natuurlijk hebben mensen ook dat uitgezocht, aan de hand van Genesis 11. Ik wilde dat ook wel graag weten, en heb dat… – nee, niet op internet nagezocht, maar hun werk gewoon overgedaan. Ik kwam tot dit overzicht (bij de jaartallen moet je erbij denken: na de vloed):

Naamgeborenoverleden
Noach350
Sem502
Arpaksad2440
Selach37470
Eber67531
Peleg101310
Reü131338
Serug163363
Nachor193312
Terach222427
Abram292467
Jaren na de zondvloed

Je zou hieruit kunnen afleiden dat:

  • Abram Noach misschien nog gekend heeft; hij was 58 jaar oud toen Noach stierf,
  • Sem Abram nog 35 jaar overleefd heeft, Eber 64 jaar en Selach 3 jaar,
  • de andere voorouders allemaal tijdens zijn leven gestorven zijn.

Het was dus niet zo gek dat Abram als Hebreeër (afstammeling van Eber) bekend stond:  die voorvader heeft hem nog jaren overleefd!

Denk je eens in: Noach moet alles nog meebeleefd hebben: de opstand tegen de HERE in de torenbouw van Babel, maar ook de afgodendienst onder zijn nakomelingen. Als hij zelf de HERE wel trouw gebleven is tot het eind van zijn leven, wat zullen de laatste paar honderd jaar dan zwaar geweest zijn!

Nu gaan we toch nog een beetje verwarring zaaien: In Lucas 3 staat een namenlijst in omgekeerde volgorde: die begint bij Jezus en eindigt bij Adam – nee, bij God zelf.  In vs. 34-36 worden genoemd: “(…) Abraham, Terach, Nachor, Serug, Reü, Peleg, Eber, Selach, Kenan, Arpaksad, Sem, Noach (…)”. Waar komt die Kenan vandaan? Uit de Septuagint, de Griekse vertaling van het Oude Testament. Ook afgezien daarvan is het voor veel Bijbelgeleerden nog maar de vraag of je, zo optellend als wij gedaan hebben, wel ‘de waarheid’ over die jaartallen te pakken hebt. Zij houden rekening met de mogelijkheid dat er misschien nog wel (veel?) meer tussenstappen geweest zijn, en er dus misschien  veel meer jaren zitten tussen de zondvloed en Abram. Dat nemen ze dan ook aan voor het register in Genesis 5. We weten het niet zeker, maar voelen ons toch beter bij: eenvoudig lezen wat er staat. Alleen is het wel goed om niet te veel ‘op te hangen’ aan onze optellingen – alsof daar zoveel van zou afhangen!

Tags

Categories