De naam IMMANUËL

D

In het dagelijks leven staan we er niet vaak bij stil, maar wat zijn wij als kinderen van God rijk gezegend! We leven niet zomaar, toevallig, zonder doel; wij zijn bestemd voor eeuwig gelukkig leven bij God! In de Bijbel lezen we hoe Hij, de Schepper van hemel en aarde, vanaf het begin een plan heeft en uitvoert: mensen redden, die zich van Hem afgekeerd hadden en dreigden verloren te gaan. Als je de wereldgeschiedenis van begin tot eind voorstelt als een lange lijn, dan kun je langs die lijn deze trefwoorden plaatsen:

begin                                         midden                                                  einde


Schepping/zondeval             Jezus Christus                                    wederkomst

Waar plaats je bijvoorbeeld Abraham op deze lijn? En waar sta jij?

In de Bijbel is Christus ook echt het middelpunt. Het hele Oude Testament ziet naar zijn komst uit. Het Nieuwe Testament reikt naar zijn terugkomst ‘straks’. En voor ‘nu’ geldt, dat Hij in de hemel aan die terugkomst werkt en tegelijk betrokken is bij ons leven. Hijzelf heeft gezegd:

  • De Schriften (= het Oude Testament) zijn het die van Mij getuigen. (Johannes 5: 39)
  • Zie, Ik ben met u, al de dagen, tot aan de voleinding der wereld. (Matteüs 28: 20)
  • Ja, ik kom spoedig. (Openbaring 22: 20a)

en ons antwoord mag zijn: “Amen, kom Here Jezus!” (Openbaring 22: 20b).

Een van zijn namen is IMMANUEL: ‘God met ons’: door Hem is God bij ons en leidt Hij ons leven. In Matteüs 1: 22-23 noemt Gods engel deze naam als vervulling van Jesaja’s profetie (7: 14). Want ook in het Oude Testament gold dit ‘God-met-ons’ al voor ieder die op God vertrouwde en uitzag naar de Verlosser die Hij beloofd had. Zo lief heeft God de wereld, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft (Johannes 3: 16). Door dat geloof zijn wij verbonden met al die gelovigen in het Oude en Nieuwe Testament. Daarom kozen wij voor de naam IMMANUEL als titel voor de bijbelstudies.

Tags

Categories