Schets 4 – ..en Hij houdt de regie!

S

Met deze schets ronden we de serie over Abraham af. We slaan dus de hoofdstukken over Lot en Sodom over, al hopen we dat je die bij de bijbellezing ook ‘even meeneemt’. We willen je vooral iets laten zien van de ‘rode draad’ door al die verhalen (Immanuël!), maar als we alle bijbelhoofdstukken achter elkaar zouden bespreken, zouden we over tien jaar nog pas halverwege het Oude Testament zitten. Vandaar dat we keuzes maken.

… en Hij houdt de regie!

In Genesis 21 – 24 letten we vooral op de HERE als de eigenlijke Hoofdpersoon. Hij komt zijn verbond met Abraham en Isaak na, maar ook zijn belofte voor Ismaël. Hij verwijdert ongeloof en vijandigheid uit de verbondskring (21), Hij brengt Abraham tot nog dieper geloof (22), en geeft Isaak een gelovige echtgenote (24).

Lees in de week voor de bespreking het aangegeven bijbelgedeelte en beantwoord de vragen. Kijk ook eens naar de aanvullingen op de website!

  1. Genesis 21 : 1-21. Hagar en Ismaël (2)
    – (1-7) Sara lacht. Wat is het verschil tussen het lachen van 18 : 13 en hier in 21 : 6?
    – (8-13) Sara wil dat Hagar en Ismaël vertrekken. Is dit puur rivaliteit? Let op wat de HERE zegt!
    – (14-19) Vraagt Hagar de HERE om hulp? Waarom kun je zeggen dat Hij hier de Hoofdpersoon is?
  2. Genesis 22 : 1-19. Abrahams geloof beproefd
    – (1-3) Hoe belangrijk is Isaak voor Abraham? Een ‘onmogelijke’ opdracht! Toch staat Abraham ’s morgens vroeg op, maakt alles klaar en gaat met Isaak op reis. Drie dagen samen op weg… – Wat zal hij onderweg geworsteld hebben, denk je niet?
    – (4-14) Zie je hoe Abraham zich in vs 8 aan de HERE vastklampt? En Hem gehoorzaam blijft volgen? En hoe hij beloond wordt?
    – (15-18) Wat belooft de HERE? Zijn dit nieuwe beloften?
  3. Genesis 23. Een graf voor Sara.
    – Abram wil niet alleen dat Sara begraven kan worden; hij wil graf en akker in Machpela kopen. Hoe kijk jij er tegenaan: is het vooruitgrijpen op Gods belofte (in 17: 8) dat Hij hun Kanaän in bezit zal geven?  Of juist gelovig uitzien naar die belofte: zij en hun kinderen rusten al in het land dat hun nageslacht zal krijgen?
  4. Genesis 24. Rebekka (een lang stuk, maar er zit veel herhaling in)
    – (1-9) Je ziet: Abraham vertrouwt er vast op dat de HERE zelf voor een vrouw voor Isaak. Wat moet de knecht doen, en wat mag hij beslist niet doen?
    – (10-27, 33-49, 52-56) Hoe gaat de knecht met zijn opdracht om?
    – Wat blijkt uit Rebekka’s gedrag?

Bespreking

Zingen vooraf: Psalm 91 : 1, 7. Aan het eind: Psalm 91 : 8.

  1. Bespreek jullie antwoorden op de voorstudievragen.
  2. Nog een paar extra vragen:
  3. Wij vatten hierboven hoofdstuk 21 : 8-21 zo samen: de HERE “verwijdert ongeloof en vijandigheid uit de verbondskring”. Is dat te sterk gezegd? Of toch niet?
  4. Lees i.v.m. hoofdstuk 22 (vooral vs 8, 10, 13-14) Hebreeën 11 : 17-19. Wat overwoog Abraham? Waarnaar verwijst deze geschiedenis, vooral in vs 8 en 14?
  5. Wat leer je uit Genesis 24 voor belangrijke beslissingen in je leven, zoals je huwelijkskeus? Zoek je daarbij in de eerste plaats naar Gods wil? En hoe leer je die wil kennen?

(HVB)

Tags

Categories