Waarom bezig met de bijbelse geschiedenis?

W

Voorlopig twee antwoorden:

  1. Om de HERE beter te leren kennen.
    Als christenen willen we God liefhebben, en Hem dus beter leren kennen – ja toch? Hoe leer je Hem kennen? Uit de Bijbel. Hij liet daar niet een verhandeling over zichzelf opschrijven, maar o.a. ‘bijbelse geschiedenis’. Als je de HERE goed wilt leren kennen, lees dan maar wat Hij gedaan heeft, al die wonderbaarlijke acties: Hij schiep de hele wereld, Hij strafte én redde mensen. Via de verslagen van heel veel gebeurtenissen komen we te weten hoe Hij is in zijn omgang met ons mensen: trouw, machtig en liefdevol; een God die recht spreekt én zonden vergeeft. Hij wil dat wij die verhalen kennen en ze aan elkaar en aan onze kinderen doorgeven (zie o.a. Deuteronomium 6: 4-9 en 20-25 en Psalm 78: 1-4).
  2. Om onszelf te leren kennen.
    Intussen is het ronduit schokkend om telkens weer te lezen hoe koppig, eigenwijs en zondig wij mensen zijn. Er is bijna geen verhaal in de Bijbel te vinden waar dat er niet uitspringt: zonde om van te schrikken. “Er is niemand die goed doet, zelfs niet één” (Psalm 14: 3). De Here wil dat wij daardoor ook onszelf zo leren kennen: veel slechter dan we dachten, dwaas, zondig. Waarom wil Hij dat? Omdat dit inzicht de eerste stap is naar een gelukkig leven met Hem.
    Ook Abraham, die de vader van alle gelovigen heet, zondigde. Maar God riep hem en zegende hem. Waarom? Een groot ‘geheim’. Het heeft te maken met zijn liefde voor deze wereld. En met zijn Zoon.
    – Lees maar wat Hij er zelf van zegt.

Tags

Categories