Schets 1 – De wereld waarin Abraham geroepen werd

S

We beginnen in deze eerste schets met een wat groter bijbelgedeelte dan we meestal zullen doen. Dat is omdat het nu nog niet over Abraham zelf gaat, maar over zijn voorgeschiedenis. Die vind je in de eerste 11 hoofdstukken van Genesis. Die voorgeschiedenis moet je eigenlijk wel kennen. Het mooiste zou zijn als je die eens achter elkaar doorleest, in een bijbelvertaling die voor jou goed te lezen is.

Voorstudie

Probeer in de week voor de bespreking in elk geval de vier volgende bijbelgedeelten te lezen en de vragen te beantwoorden:

  1. Waarover gaat Genesis 3? Wat belooft de HERE aan Adam en Eva in vers 15 (de ‘moederbelofte’)? Kun je vertellen hoe en wanneer Hij deze belofte vervuld heeft?
  2. Waarover gaat Genesis 4? Wat heeft dit te maken met de moederbelofte?
  3. Waarover gaat Genesis 6 – 9? (In elk geval 6 en 9 lezen!) Wat belooft de HERE in Genesis 9 : 8-17? En wat is het teken dat Hij zijn belofte altijd zal houden?
  4. Waarover gaat Genesis 11 : 1-9? Wat wilden de mensen bereiken? Was dat een goed plan? En wat deed de Here?

Klik hier voor meer informatie over die ‘voortijd’.

Bespreking

Zingen vooraf: Psalm 93 : 1-3. Aan het eind: Psalm 71 : 8 en 9.

  1. Sem: wie was zijn vader, en hoe heten zijn broers? Hoe oud werd hij?
  2. Zet de namen uit dit gedeelte eens – als stamboom – onder elkaar. Welke namen kende je al?
  3. Abraham en zijn nakomelingen worden ook wel Hebreeër/ Hebreeën genoemd – naar welke voorvader?
  4. Waar is Abram (hij heet pas later Abraham) geboren? Vertel wat er in vs. 31 staat. Kijk voor meer informatie over deze wereld in de aanvulling: De wereld van Abraham
  5. Kijk eens naar de leeftijden: valt je daar een patroon op?
  6. Verschil met Genesis 10: daar gaat het over alle volken in de wereld na de zondvloed, maar hier in Genesis 11 loopt het uit op één familie, één volk. Wanneer komt de focus weer op alle volken?

Tags

Categories