Zwarte bladzijden

Z

Vond jij als kind de verhalen over richters als Gideon en Simson ook niet prachtig en spannend? Wat een stoere helden, bevrijders van hun volk! Zo zou je zelf wel willen zijn…

Maar dan lees je – ouder geworden –zelf eens het hele boek Richteren achter elkaar. Is me dat schrikken! Want behalve die stoere verhalen kom je ook diepzwarte bladzijden tegen. Je leest hoe Gideon tekeer gaat tegen zijn volksgenoten in Penuël en Sukkot (Richteren 8:5-17)  en hoe zijn zoon Abimelech al zijn broers en later alle inwoners van Sichem laat vermoorden (Richteren 9:1-5, 45-54). Bij Jefta loopt een ruzie met de stam Efraïm uit op een burgeroorlog waarin hij 42.000 volksgenoten laat ombrengen (12:1-6). Om van de laatste hoofdstukken maar niet te spreken. Die vormen helemaal een dieptepunt. Eerst ontdek je dat Gibea, een stad in Benjamin, zich even zedeloos gedraagt als eerder Sodom (vgl. Richteren 19:15-30 met Genesis 19:1-11); daarna dat niet alleen Gibea in vlammen opgaat maar ook bijna de hele stam Benjamin wordt uitgeroeid. Hun Bijbel (de boeken van Mozes) laten ze dicht of kennen ze niet meer; ook vragen ze de HERE niet eerst om leiding. Ze ‘repareren’ de ene fout met de andere, waarbij nog weer meer doden vallen.

Schrik er maar van. Het is verschrikkelijk. De Israëlieten waren zó gezegend door de HERE. Ze hadden zoveel bewijzen gekregen van zijn macht, zijn trouw en goedheid – en toch vertrouwden ze niet op Hem. Ze gingen hun eigen wegen; ze lieten zich door de ongelovigen om hen heen verleiden tot allerlei zonden en tot het dienen van afgoden.

Conclusie aan het slot van Richteren: “Er was geen koning in Israël; ieder deed wat goed was in eigen ogen” (18:1; 21:25; vgl. 19:1).
Daaruit moeten we twee dingen leren:

  1. Wat ‘goed is in onze eigen ogen’ is vaak helemaal niet goed. Israël had zoveel kunnen leren uit Gods goede wet, maar ze hadden zo hun eigen motieven om het anders te doen.
  2. Er is meer nodig dan het zien van Gods wonderen, en het hebben van Gods goede wet (zoals die was opgeschreven op stenen tafels in de ark, en op grote stenen op de Ebal; zie Jozua 8:32). Behalve dat er bekering van het hart nodig is, is er ook een goede koning nodig, die zijn volk voorgaat in een leven naar Gods wil. Een koning die niet alleen aan het hoofd van een leger de buitenlandse vijanden bestrijdt, maar ook als een priester en profeet de zonde en hardnekkigheid in het hart van het volk aanpakt.

Hoe is dat vandaag? De gruwelen van Auschwitz waren afschrikwekkend, maar ze werden verricht door soldaten die op hun koppelriem hadden staan: ‘Gott mit uns’. Net als wij had het Duitse volk in het verleden zoveel goeds gekregen in de evangelieprediking door Luther en anderen. Maar toen ze een goddeloze leider kregen, kwamen de meest duistere hartstochten boven. Het is verschrikkelijk wat zondige mensen elkaar kunnen aandoen! En laten wij niet denken dat wij het van onszelf beter gedaan zouden hebben.

Het boek Richteren, Auschwitz en al die andere gruwelen – zie ze als een spiegel. Je ziet daarin hoe jij uit jezelf ook bent. Vlucht naar de Goede Koning, Jezus Christus, en smeek Hem of Hij je van binnenuit wil veranderen, of Hij door zijn Heilige Geest zijn goede wet wil schrijven in jouw hart (Jeremia 31:33; 2 Korintiërs 3:3).

(JPCV)

Tags

Categories