a. Aandachtig lezen
Lezen en lezen is twee (of meer). Als je een spannend boek leest, vliegen je ogen over de regels. Je bent zo benieuwd hoe het verder gaat en hoe het afloopt! Je bent heel erg gespitst op de grote lijn en hoe het zal aflopen, en allerlei details dringen maar half tot je door. Een boek dat je niet boeit, lees je ‘diagonaal’ of je klapt het dicht voor het uit is. Maar bij een detectiveroman is het juist de kunst om raadsels op te lossen, om te ontdekken whodunnit of waarom de misdaad werd gepleegd; bij een psychologische roman gaat het om weer heel andere details. Ja, dan lees je aandachtiger; dan doen de details ertoe!
Met luisteren gaat het net zo. Als iemand die voor jou belangrijk is, je iets belangrijks vertelt, drink je zijn woorden in, maar bij anderen denk je aan een half woord genoeg te hebben om het hele verhaal te kunnen raden, en je luistert maar half of helemaal niet meer. Maar soms kun je je lelijk vergissen, en zijn dingen je ontgaan die toch heel belangrijk voor je waren.
Je begrijpt het punt al wel. Als de HERE, onze God, tot ons spreekt… – hoe luisteren we dan? Als we zijn Woord openen… – hoe lezen we dan? Dat hangt er mede van af hoe belangrijk we Hem en zijn woorden vinden.
Ja, maar – denk je misschien – da’s niet eerlijk! Als ik voor de tiende keer weer van voren af aan in de Bijbel begin te lezen, dan herken ik veel, dan ken ik sommige gedeelten bijna glad uit m’n hoofd. Dan weet ik het toch allang…
Toch, als je weet dat het de HERE is die je aanspreekt, dan kun je ervan uitgaan dat Hij ook dan nog voor jou verrassingen in petto heeft, soms zelfs in de meest bekende woorden en verhalen. Je moet dus blijven luisteren. Resultaat: … – nee, lees zelf maar: Mattheüs 13:52.
Daar gaat het in deze ‘aanvulling’ om: blijf aandachtig en zorgvuldig lezen en je word schatrijk!
b. Signaalwoorden
Een van de manieren om zulke schatten op te diepen is: let op woorden (of zelfs hele zinnen) die belangrijk lijken en die bovendien herhaald worden in dezelfde context. De Bijbel staat vol met verbindingslijnen die op die manier gelegd worden, lijnen die de HERE ons aanreikt via de manier waarop de schrijvers ‘spelen’ met taal.
Voorbeelden hiervan in 1 Samuel vind je in de aanvulling: Schatten in 1 Samuel